LUBLINER CYMES
Warsztaty kulinarne dla dzieci
Prowadzenie: Aviva Young (Izrael), Izabela Kozłowska-Dechnik, Etel Szyc
05.08, godz. 12.00 / zapisy od 26.07 pod adresem: kasa@ck.lublin.pl, ilość miejsc ograniczona
Restauracja Mandragor, ul. Rynek 10
W warsztatach będzie można także wziąć udział na naszej stronie internetowej, na festiwalowym FB (facebook.com/lublinerfestival/) i kanale YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCqJOeB-uOGtU8VDXZ0q8bbg)
Kto nie lubi pachnącej chałki? Chyba nie ma takiej osoby – a skoro ten wywodzący się z kuchni aszkenazyjskich Żydów przysmak dzieci i dorosłych podbija nie tylko kubki smakowe, ale i serca, to może warto nauczyć się wypiekać własną chałkę?
Obie kuchnie – polska i żydowska – przez lata nieustannie się mieszały. Znane i lubiane dziś placki ziemniaczane, czy też popularne gołąbki (żydowskie holiszkies) swój początek wzięły właśnie z kuchni żydowskiej. Podczas warsztatów dzieci będą samodzielnie robić chałki, rugelech i inne tradycyjne potrawy oraz dowiedzą się jakie są święta żydowskie.
Zapraszamy dzieci od 7 roku życia.