Lubliner cymes – Kuchnia Żydów hiszpańskich
spotkanie kulinarne z Bartkiem Kieżuniem
21.08, godz. 12:00
Restauracja Mandragora, ul. Rynek 10
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz, podczas tegorocznego Lubliner Festival przybliży smaki kuchni Żydów hiszpańskich, dając nam niepowtarzalną okazję do poznania tradycyjnych przepisów i historii sefardyjskiej kuchni.
Bartek Kieżun, znany również jako Krakowski Makaroniarz, to ceniony dziennikarz kulinarny, autor książek, bloger, fotograf i podróżnik, który swoją pasję do kuchni śródziemnomorskiej zamienił w zawodową ścieżkę. Jego książki, takie jak „Italia do zjedzenia” czy „Jerozolima do zjedzenia”, zdobyły liczne nagrody. Publikuje w Kukbuku, Twoim Stylu, Newsweeku i Wysokich Obcasach. Jest absolwentem Krakowskiej Szkoły Sommelierów i Academia Barilla w Parmie, dwukrotnym zdobywcą Nagrody Magellana, czterokrotnym laureatem prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards. Wykłada w Centrum Interpretacji Zabytku oraz Collegium Civitas w Warszawie.
Bartek opowie historie Kaftes de prassa, Berenjenas con miel, Arroz con habas czy Alemndrados – typowych dań diaspory sefardyjskiej, które powstały na styku kultur hiszpańskiej i żydowskiej. Nie tylko pokaże jak je przygotować, ale też opowie o ich znaczeniu w kulturze hiszpańskich Żydów. To wyjątkowa okazja, by poznać bogactwo smaków, które przez wieki kształtowały kulinarną mapę Hiszpanii i zrozumieć, jak kuchnia może łączyć różne tradycje i społeczności.
ZAPISY