
Lubliner cymes – Kuchnia Żydów włoskich
spotkanie kulinarne z Bartkiem Kieżuniem
22.08, godz. 12:00
Restauracja Mandragora, ul. Rynek 10
Podczas tych wyjątkowych warsztatów kulinarnych prowadzący – Bartek Kieżun, znany ekspert od na co dzień zajmujący się kuchnią śródziemnomorską, przybliży nam różnorodność kuchni Żydów włoskich. Warsztaty będą świetną okazją do poznania tradycyjnych przepisów oraz związków kulturowych Włoch i żydowskiej diaspory.
Podczas warsztatów „Kuchnia Żydów włoskich” Bartek Kieżun opowie o unikalnych daniach, które powstały na styku kultur włoskiej i żydowskiej. Uczestnicy będą mieli okazję poznać tradycyjne potrawy, m.in. Concia di zucchine, Caponata czy Pizzarelle, ich historię oraz znaczenie w żydowskiej i włoskiej kulturze. To wyjątkowa okazja, aby poznać smaki, które przez wieki kształtowały kulinarną mapę Włoch i zrozumieć, jak kuchnia może być pomostem między różnymi tradycjami i społecznościami.
Bartek Kieżun, znany również jako Krakowski Makaroniarz, to ceniony dziennikarz kulinarny, autor książek, bloger, fotograf i podróżnik, który swoją pasję do kuchni śródziemnomorskiej zamienił w zawodową ścieżkę. Jego książki, takie jak „Italia do zjedzenia” czy „Jerozolima do zjedzenia”, zdobyły liczne nagrody. Publikuje w Kukbuku, Twoim Stylu, Newsweeku i Wysokich Obcasach. Jest absolwentem Krakowskiej Szkoły Sommelierów i Academia Barilla w Parmie, dwukrotnym zdobywcą Nagrody Magellana, czterokrotnym laureatem prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards. Wykłada w Centrum Interpretacji Zabytku oraz Collegium Civitas w Warszawie.
ZAPISY