prezentacja multimedialna i spotkanie z Tamarą Sztymą (Muzeum POLIN)
09.08, godz. 18.00
Centrum Kultury, ul. Peowiaków 12, Sala Kinowa
Podczas spotkania uczestnicy zapoznają się z bogactwem i specyfiką żydowskiej kultury kulinarnej. Kuchnia żydowska to mieszanka wielu różnych kuchni. Mieszkając w różnych krajach i regionach, Żydzi przyrządzali swoje potrawy z lokalnych składników i stosowali typowe dla danego miejsca techniki gotowania. Jednocześnie jednak wszędzie, niezależnie od miejsca, gotowali według tych samych zasad koszerności oraz przyrządzali tradycyjne symboliczne potrawy na święta religijne. W pierwszej części spotkania opowiemy o kuchni Żydów aszkenazyjskich czyli tych, którzy od średniowiecza osiedlali się najpierw w Europie Zachodniej, następnie zaś – w Środkowo-Wschodniej: ich kuchnia, związana z chłodnym klimatem, opiera się na ciężkich, tłustych produktach. Druga część dedykowana będzie kuchni Żydów sefardyjskich, których kolebką był Półwysep Iberyjski oraz Żydów mizrachijskich, od starożytności żyjących w Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie i w Azji Środkowej – ich jedzenie, dla odmiany, związane jest z ciepłym klimatem oraz obfitością świeżych warzyw i owoców.
Prezentację poprowadzi Tamara Sztyma, współkuratorka prezentowanej w ubiegłym roku w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN wystawy „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”.